Forumtheater Enschede uitwisseling met Chinese organisatie, GushirenForumtheater Enschede is deze zomer op uitwisseling met een Chinese stichting Gushiren (Engels: Chengdu Storyteller Center for Social Change). Een boeiende ervaring, wat leren we veel over de Chinese cultuur en het werk. We wisselen kennis en ervaring uit en we helpen elkaar met het verbeteren of bedenken van nieuwe projecten. 

Op 9 augustus 2018 gaf Els Schutman van Forumtheater Enschede in Chengdu een workshop aan een groep studenten van AIESEC, in samenwerking met Storyteller Center Chengdu. De groep AIESEC-studenten bestond uit jongeren uit 15 verschillende landen ter wereld, Europa Azie en Afrika. Onderwerpen van de workshop waren  LGBT-rechten en een basisworkshop over forumtheater. Eerst heeft Els een presentatie gegeven over LGBT-rechten in Nederland met aansluitend een gesprek. Het gesprek was een spannende situatie voor alle deelnemers, omdat iedereen zich ervan bewust is hoe groot de verschillen kunnen zijn in elke cultuur. Het gesprek verliep op een respectvolle manier en de verschillen kwamen goed naar voren. Voor de één was het een onderwerp waar makkelijk over gesproken kan worden, voor de ander lag het erg gevoelig. De deelnemers gaven aan dat het geweldig is om te weten hoe dit onderwerp leeft in verschillende delen van de wereld.

De meeste AIESEC deelnemers werken als vrijwilliger met kinderen. Daarom werd er aansluitend een theaterworkshop gegeven met theaterspelen die leiden tot spelplezier, creativiteit, spel, beelden maken, observeren en leren van elkaar.

In de spelopdrachten wordt er veel gewerkt met lichaamstaal en dat kan helpen om taalbarrieres te overbruggen. De deelnemers hadden veel plezier, konden veel over zichzelf leren, maar ook kunnen ze deze spelopdrachten goed gebruiken in hun werk met Chinese kinderen.

Wij bedanken het China-Eu Twinnersprogramma voor deze gave uitwisseling, met zoveel kansen om van elkaar te leren en delen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *